وکیل خانواده کیست و چه کمکی می کند؟
وکیل خانواده، با تخصص، دانش و حرفهای که دارد؛ وکالت دعواهای خانوادگی نظیر شروط ضمن عقد ازدواج، طلاق، مهریه، نفقه، حضانت، نفقه طفل و مواردی دیگر را بر عهده می گیرد. وکیل امور خانواده برای اجرای عدالت، دفاع از حقوق موکل خود و پیروزی، با صداقت و رعایت اصول اخلاقی، اقدامات لازم را انجام میدهد.
اصلی ترین ویژگیهای وکیل خانواده
ویژگیهای اصلی بهترین وکیل خانواده را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
داشتن دانش حقوقی بالا در زمینههای مختلف علم حقوق
یکی از فاکتورهای مهم وکیل خانواده، سواد حقوقی بالای آن وکیل است که با دانش و آگاهی بالا مشاوره حقوقی درست و دقیقی در حوزههای مختلف خانوادگی به موکل خود ارائه دهد. همچنین در مراحل مختلف پرونده نظیر ثبت دادخواست، تنظیم لایحهها و شرکت در جلسات دادگاهی برای رسیدگی به سایر امور پرونده، به صورت حرفه ای و کارآمد کار خود را انجام دهد.
فعالیت تخصصی در یکی از حوزههای دعاوی حقوقی یا کیفری
یکی دیگر از ویژگیهای مهم بهترین وکیل خانواده این است که به جای پذیرش پرونده در دعاوی مختلف، تنها روی یک حوزه تمرکز کرده، با قبول وکالت در یک حوزه مشخص نظیر خانواده، مالی، ملکی و کیفری، به نتیجه بهتری دست پیدا کند.
رعایت اخلاق حرفهای و شأن وکالت
رعایت شأن و منزلت وکالت و اخلاق حرفه ای برای یک وکیل خانواده از اهمیت بالایی برخوردار است. وکیل با اخلاق و حرفهای در هنگام پذیرش وکالت، همه جوانب کار و حدود اختیارات خود را در پرونده، برای موکل خود توضیح داده و تمام تلاش خود را در جهت اجرای عدالت و گرفتن حق موکل خود انجام میدهد. همچنین وکیل با اخلاق در یک پرونده، به هیچ یک از طرفین دعوی (موکل خود یا طرف مقابل) آسیبی وارد نمیکند.
داشتن صداقت و امانت داری در انجام مراحل کاری
یکی از ویژگیهای اخلاقی مهم برای یک وکیل، داشتن صداقت و امانت داری در انجام مراحل کاری است. صداقت و امین بودن وکیل با موکل خود در هر مرحله از پرونده، موجب جلب اعتماد و رضایت موکل میشود.
درنظر گرفتن مصلحت موکل در هنگام پیگیری پرونده
یک وکیل خوب در هر مرحله از پرونده، باید مصلحت موکل خود را در نظر بگیرد. در برخی از پروندهها، صلاح موکل سازش با طرف مقابل است. در برخی دیگر، صلاح موکل در این است که دعاوی را مطرح نکند و زمان و هزینه خود را بی جهت از دست ندهد. گاهی اوقات هم صلاح موکل، مطرح دعاوی و پیگیری سریع از سمت وکیل خانواده است. بنابراین یک وکیل خانواده خوب، موکل خود را از انتخاب راههای بیراهه باز میدارد.
قدرت بالای استدلال و سخنوری بهترین وکیل
یک وکیل خوب در کلام و متن لوایح از ساختار و چارچوبی منطقی برای ارائه ادله و رساندن منظور درست و دقیق به قاضی استفاده میکند.
یک وکیل خانواده در چه حوزههایی فعالیت میکند؟
طبق ماده ۴ قانون حمایت خانواده یک وکیل خانواده در حوزههای زیر فعالیت میکند.
- دعاوی مربوط به دوران نامزدی
- اجازه ازدواج
- طلاق توافقی
- نفقه همسر
- استرداد جهیزیه
- حضانت فرزندان پس از طلاق و وضعیت آنها بعد از طلاق
- ازدواج موقت و صیغه
- مهریه در عقد موقت
- نفقه در عقد موقت
- صیغه ۹۹ ساله
- فرزند خواندگی
- واگذاری فرزند خوانده به دختران مجرد
- فسخ نکاح
- تغییر جنسیت
- چند همسری
- رشد
- نسب
- حجر و حکم رفع حجر
- قیمومیت
- وصیت
- اهدای جنین
- تمکین و نشوز
در ادامه برخی از حوزههای فعالیت وکیل خانواده را بررسی خواهیم کرد.
وظیفه وکیل خانواده در دوران نامزدی
طبق قانون، دوران نامزدی به قرارداد بین دو نفر، برای ازدواج در آینده گفته میشود که وکیل خانواده همه احکام و قوانین مربوط به دوران نامزدی را به زوجین اطلاع رسانی میکند. همچنین وکیل خانواده به دو نفر یادآور میشود که برهم زدن این قرارداد تا هنگامی که عقد نکاح صورت نگرفته، امکان پذیر است.
از نظر وکیل خانواده، پس گرفتن هدیههایی که در دوران نامزدی بین دو طرف رد و بدل شده، در صورت برهم خوردن نامزدی قبل از عقد نکاح، در چارچوب قانون و مقررات امکان پذیر است. بعد از اجرای عقد نکاح، وکیل خانواده هر یک از زوجین را نسبت به حق و حقوق و وظایف آنها را بر اساس قانون و مقرارت جامعه، آگاه میسازد.
وکیل خانواده متخصص در عقد نکاح
وکیل خانواده آگاه و خبره در امور خانواده و دعاوی خانوادگی، زوجه را آگاه کرده که در صورت داشتن حق حبس، برای گرفتن کامل مهریه، از حق حبس خود استفاده کرده و نسبت به تمکین زوج اقدامی نکند.
همچنین زوج نیز با کمک از وکیل خانواده به حق و اختیارات قانونی خود نسبت به زوجه آگاه میشود. بنابراین وکیل خانواده متخصص هر یک از طرفین را با توجه به حقوق و تکالیفی که بر عهده دارند، آگاه میسازد تا زندگی سالم و به دور از هرگونه دغدغه و مشکلی سپری کنند.
وکیل خانواده و شروط ضمن عقد
وکیل خانواده، سرپرست زوجه (پدر، جد پدری) و زوجه را در هنگام عقد نکاح، از شروط ضمن عقد آگاه میکند که این شروط شامل اختیار حق مسکن، حق طلاق، حق حضانت فرزند و غیره است. زوجین با توافق یکدیگر در زمان عقد نکاح، به دفاتر اسناد رسمی مراجعه و این شروط را با کمک وکیل خانواده به صورت رسمی ثبت میکنند.
وکیل خانواده متخصص در امور طلاق
طلاق برخلاف عقد نکاح یا ازدواج به رضایت دو طرفین نیاز ندارد، بلکه در امر طلاق تنها به رضایت زوج نیاز است. وکیل خانواده متخصص در امور خانوادگی به زوجه اعلام میکند که در ابتدای ازدواج حق طلاق را از زوج بگیرد تا در صورت ایجاد اختلاف در بین آنها، بدون نیاز به وجود زوج و مراجعه او به دادگاه، با کمک وکیل خانواده، طلاق جاری شود.
وکیل خانواده در حضانت
حضانت فرزندان طبق ماده ١١۶٨ قانون مدنی، حق و تکلیف والدین است، همچنین طبق ماده ١١٧١ قانون مدنی اگر یکی از والدین فوت کند، حضانت و نگهداری از فرزندان بر عهده طرف دیگری است. ماده ۴٣ قانون حمایت از خانواده نیز بیان دارد که حضانت فرزندانی که پدر آنها فوت شده با مادر است، مگر آنکه دادگاه مراقبت و نگهداری از فرزندان توسط مادر را خلاف مصلحت آنها تشخیص دهد.
وکیل خانواده در زمینه حضانت و اخذ حضانت فرزندان اعلام میکند که حضانت طفل تا سن ٧ سالگی با مادر بوده و بعد از سن ٧ سالگی، فرزند پسر تا ١۵ سالگی و فرزند دختر تا ٩ سالگی با پدر است.
فرزندان بعد از سن ۱۵ و ۹ سالگی، حق انتخاب زندگی با پدر یا مادرشان را دارند. وکیل خانواده در امور مربوط به حضانت فرزندان میتواند با اثبات شرایط مقرر در قوانین، حق حضانت را از هر یک از والدین سلب کرده و مراقبت از فرزندان را به طرف مقابل بسپارد. در رابطه با حضانت فرزندان مقالات حضانت فرزند دختر و حضانت فرزند با چه کسی است میتواند اطلاعات کاملی به شما ارائه دهد.
وکیل خانواده متخصص در نفقه زوجه
وکیل خانواده برای نفقه زوجه اعلام میکند که نفقه زوجه در عقد دائم بر عهده زوج بوده اما در عقد موقت مرد وظیفه ای برای پرداخت نفقه به زوجه ندارد.
وکیل خانواده در تمکین و نفقه
وکیل خانواده در زمینه نفقه، مطالبه آن، تمکین و عدم تمکین، به زوجه اعلام میکند که اگر زوجه بدون هیچ عذر موجهی از تمکین و انجام وظایف زناشویی خودداری کند، زوج با مراجعه به دادگاه میتواند حکم عدم تمکین زوجه را بگیرد و زوجه دیگر حق دریافت نفقه را نخواهد داشت، بنابراین نفقه به زوجه تعلق نمیگیرد.
وکیل خانواده و نفقه فرزندان
وکیل خانواده مراحل کاری مربوط به نفقه فرزندان نظیر هزینهها و تهیه مسکن و نحوه درخواست نفقه را بر عهده میگیرد. با توجه به ماده ۴٨ قانون حمایت از خانواده، نفقه فرزندان دختر در صورت نداشتن شغل یا شوهر و فرزندان پسر تا سن بیست سالگی یا بعد از این سن به علت معلولیت، از کار افتادگی یا اشتغال به تحصیلات دانشگاهی، به عهده پدر بوده و در صورت فقدان پدر و جد پدری، نفقه فرزندان به عهده مادر است.
وظایف وکیل خانواده
- تلاش برای تحقق و اجرای عدالت، رعایت اصول اخلاقی و انجام اقدامات لازم برای پیروزی در پرونده
- دفاع از حقوق موکل خود
- رسیدگی و پیگیری پرونده
- گزارش مراحل مختلف پرونده به موکل
- حفظ اسرار موکل
- حضور در دادگاه برای رسیدگی به پرونده به عنوان نماینده موکل خود و دفاع از آن
- تهیه لایحهها، قراردادها و نامههای لازم برای انجام مراحل پرونده
- انجام امور حقوقی و قضایی موکل خود
- جمع آوری و نگهداری از مستندات، گزارشها و مدارک مربوط به پرونده برای دفاع از موکل خود در دادگاه
- برقراری صلح در برخی از دعاوی خانوادگی نظیر طلاق برای حفظ و بقای کانون خانواده
سوالات متداول
- وکیل خانواده کیست؟
وکیل خانواده متخصص با سواد حقوقی بالا به امور خانوادگی نظیر مهریه، طلاق، شروط ضمن عقد نکاح، نفقه زوجه، نفقه و حضانت فرزندان میپردازد.
- مهمترین وظایف وکیل خانواده چیست؟
اولین وظیفه وکیل خانواده در دعاوی خانوادگی برقراری صلح و سازش میان موکل و طرف مقابل دعواست. دومین وظیفه مهم وکیل خانواده اجرای عدالت و دفاع از حقوق موکل خود برای پیروزی در پروندههای خانوادگی است.
- دلیل اهمیت داشتن وکیل خانواده چیست؟
بسیاری از افراد جامعه به علت عدم آگاهی و شناخت لازم از قانون و مقرارت، توانایی اخذ حق و حقوق خود را ندارند، به همین سبب طبق ماده ۳۵ قانون اساسی داشتن وکیل خانواده حق مسلم این افراد بوده و آنها میتوانند برای دفاع از حقوق خود در امور خانوادگی، وکیل خانواده متخصص، با اخلاق و حرفه ای انتخاب کنند.